پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 181840
کري: دسترسي‌ها به اماکن و اشخاص حياتي‌اند!
تاریخ انتشار : 1394/03/27 09:48:51
نمایش : 2051
وزير خارجه آمريکا در کنفرانس خبري روز سه‌شنبه درباره مسائل مختلف از جمله مذاکرات هسته‌اي ايران و گروه ۱+۵ اظهار نظر کرد.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، جان کري، وزير خارجه آمريکا طي در يک کنفرانس ويدئويي در سالن برگزاري نشست خبري روزانه وزارت خارجه به اظهار نظر درباره موضوعات مختلف از جمله مذاکرات هسته‌اي ايران پرداخت.

گروه مانيتورينگ خبرگزاري فارس در راستاي سياست اين رسانه براي پوشش سريع اخبار، ساعاتي قبل‌تر اظهارات وزير خارجه آمريکا را همزمان با برگزاري اين کنفرانس خبري پوشش داد. با اين حال، از آنجا که ممکن است در پوشش مستقيم، برخي نکات مهم منعکس نشوند، مشروح اظهارات جان کري بر اساس متن قرار گرفته روي وب‌سايت وزارت خارجه آمريکا تقديم مخاطبان مي‌شود.

* حضور در مذاکرات هسته‌اي به روند گفت‌وگوها در وين بستگي دارد

وزير خارجه آمريکا در ابتداي اين جلسه تصريح کرد طي روزهاي آينده، بسته به چگونگي پيشرفت مذاکرات هسته‌اي در وين راهي وين که ميزبان اين گفت‌وگوها است خواهد شد. کري گفت که هنوز تاريخ دقيق سفر به وين مشخص نيست.

رئيس دستگاه ديپلماسي آمريکا ابراز اميدواري کرد که اين سفر براي پايان بخشيدن به مذاکرات مربوط به برنامه هسته‌اي ايران باشد.

«کري» که پس از حادثه شکستن استخوان ران در حادثه دوچرخه‌سواري در پاريس چند هفته‌اي را در بيمارستان سپري کرده بود، در ادامه با بيان اينکه «موضع ما تغيير نکرده است» به گزارش‌ها برخي رسانه‌ها که مدعي تفاهماتي جديد بين مذاکره‌کنندگان در رايزني‌هاي هسته‌اي ايران و ۱+۵ شده بودند، واکنش نشان داد.

*موضع ما ذره‌اي تغيير نکرده است

وزير خارجه آمريکا گفت: «من متوجه برخي فراز و فرودها در روزهاي گذشته شده‌ام اما موضع ما در مقايسه با آنچه در برنامه مشترک اقدام اعلام کرده‌ايم و همچنين مصاحبه‌ها و رايزني‌هايم با افراد طي چند ماه گذشته، ذره‌اي تغيير نکرده است.»

او گفت‌وگوها را «دشوار» و «حساس» خواند و افزود: «همان‌طور که من همواره گفته‌ام، شتابزده توافق نخواهيم کرد که فقط توافق کرده باشيم و توافقي که ما را به مقصود نرساند را هم امضا نخواهيم کرد.»

وزير خارجه آمريکا پس از بيان اين مقدمه به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

«مت لي»، خبرنگار آسوشيتدپرس از «کري» درباره بياناتش مبني بر عدم تغيير موضع آمريکا پرسيد و گفت وقتي مذاکره عرصه‌اي براي دادن امتياز و گرفتن آن است چگونه مي‌توان عنوان کرد که هيچ امتيازي واگذار نشده و تحرکي در مواضع طرف آمريکايي به ويژه در موضوع تحريم‌ها، ابعاد نظامي احتمالي (PMD) و غيره صورت نگرفته است.

وزير خارجه آمريکا نظر خبرنگار آسوشيتدپرس درباره داد و ستدهايي که در بافت هر مذاکره انجام مي‌شوند را تأييد کرد اما در اظهاراتي که اشاره به توافقات موقت حاصل‌شده بين ايران و ۱+۵ از زمان آغاز مذاکرات داشتند، گفت: «"لوزان"، راه حل‌هاي بنيادين را تعيين کرد، ضمن آنکه "برنامه مشترک اقدام" آنچه بايد حاصل شوند را مشخص کرد.»

اشاره کري از «لوزان» و «برنامه مشترک اقدام» به دو توافقنامه موقتي است که به ترتيب در ۱۳ فرودين ماه سال ۱۳۹۴ در شهر «لوزان» سوئيس و سوم آذرماه سال ۱۳۹۲ در «ژنو» بين ايران و گروه ۱+۵ منعقد شدند.

بيانيه لوزان به مشخص کردن رئوس کلي راه حل‌هايي مي‌پردازد که قرار است زيربناي ادامه رايزني‌هاي دو طرف تا رسيدن به توافق نهايي بر سر جزئيات در ضرب‌الاجل ۳۰ ژوئن (۱۰ تيرماه) را فراهم آورد.


برنامه مشترک اقدام که به «توافقنامه موقت ژنو» نيز معروف است راهکارهايي کلي و اعتمادساز را مشخص کرد که برخي جنبه‌هاي برنامه هسته‌اي ايران را در ازاي تخفيف‌هاي تحريمي محدود مي‌کرد.

وزير خارجه آمريکا در ادامه اظهاراتش گفت: «به عنوان مثال، "برنامه مشترک اقدام" به موضوعي مانند ابعاد نظامي احتمالي اشاره مي‌کند و مي‌گويد که بايد در نتيجه نهايي، حل و فصل شود. و اين حرف درستي است، چون بايد چنين شود. و ما بايد مسائل پيرامون آن را به طور جزئي حل و فصل کنيم.»

*دسترسي‌ها (به اماکن و اشخاص) حياتي‌اند

جان کري در ادامه به موضوع دسترسي به اماکن و اشخاص (دانشمندان هسته‌اي) ايران که با مخالفت تهران رو به رو شده هم اشاره کرد و گفت: «دسترسي، خيلي خيلي حياتي است. از روز اول حياتي بوده و همچنان هم هست. ما آن را در لوزان تعيين کرديم، و آنها به نوعي، رئوس کلي اصلي زيربنايي ما را تشکيل مي‌دهند.»

وزير خارجه آمريکا البته تصريح کرد تمامي مسائل فيمابين به طور تمام و کمال تعيين نشده‌اند و براي توافق بر سر پاره‌اي از مسائل، ميزاني از «آزادي عمل» وجود دارد.

او گفت: «در چنين چارچوبي، ميزاني از آزادي عمل هم براي مشخص‌تر کردن برخي مسائل معين وجود دارد و البته، مسائلي هم هستند که همان‌طور که مشخصاً به آنها در کنفرانس خبري لوزان اشاره کردم، مي‌دانيم هنوز حل نشده‌اند. بنابراين، پر واضح است که اين مسائل، انعطاف‌پذيرتر از بقيه‌اند.»

وزير خارجه آمريکا پاسخ به سوال خبرنگار آسوشيتدپرس را با بيان اين اظهارات تکميلي پايان برد: «اما برخي مسائل بنيادين هستند که پايبندي به آنها جهت يکسان ماندن تعريف ما از توافق خوبي که در لوزان درباره آن سخن گفتيم با توافقي که الان درباره آن حرف مي‌زنيم ضروري است. و اين چيزي است که تغيير نکرده و نخواهد کرد و قابليت تغيير هم نخواهد داشت. آنها را بايد در راستاي خطوط تعريف شده در لوزان حل و فصل کرد.»

«مايکل گوردون»، از روزنامه نيويورک‌تايمز ديگر خبرنگاري بود که سوالش را به مسائل ايران، و موضوع جنجالي ابعاد نظامي احتمالي اختصاص داد. او اين سوال را احتمالاً براي تبيين گزارشي مطرح کرد که چند روز پيشتر خبرگزاري آسوشيتدپرس منتشر کرده بود.

آسوشيتدپرس پنج روز پيش از قول مقامات غربي مدعي شده بود گروه موسوم به ۱+۵ حاضر است با عدم حل مسئله ابعاد احتمالي نظامي، در آغاز توافق و موکول کردن آن به بعد موافقت کند. پيشتر مقامات غربي و آژانس بين‌المللي انرژي اتمي حل اين موضوع را پيش‌شرط توافق نهايي با ايران دانسته بودند.

«گوردون» از وزير خارجه آمريکا پرسيد که آيا حل تمام و کمال موضوع PMD بخشي از شروط توافق با ايران و اقدام براي تخفيف يا تعليق تحريم‌ها عليه اين کشور است يا اينکه موضوعي محل مناقشه و قابل مذاکره است؟

«ابعاد نظامي احتمالي» به ادعاهاي مربوط به تحقيقات در زمينه چاشني‌هاي انفجاري گفته مي‌شود که بر پايه اسنادي غيرمستند عليه برنامه هسته‌اي ايران مطرح شده‌اند. مطابق اين ادعاها، ايران پيش از سال ۲۰۰۳ دست به انجام اين تحقيقات براي دست‌يابي به سلاح‌هاي اتمي زده است. جمهوري اسلامي ايران هم همواره قوياً اين ادعاها را رد کرده است.

«محمد البرادعي»، مدير کل وقت آژانس بين‌المللي انرژي اتمي، در آن زمان در صحت اين اسناد ادعايي که به «اسناد لپ‌تاپ» معروفند ترديد جدي ابراز کرده است.

*براي حل PMD اصراري بر توضيح فعاليت‌هاي گذشته ايران نداريم

جان کري در اظهاراتي آغشته به همين ادعاها به سوال خبرنگار روزنامه نيويورک‌تايمز اينطور پاسخ داد: «مايکل، ابعاد نظامي احتمالي، در بحث‌هاي مربوط به اين قضيه قدري تحريف مي‌شود، به اين خاطر که ما اصراري روي اين نداريم که ايران درباره آنچه در يک مقطع زماني، يا هر زمان ديگر انجام داده توضيح دهد. ما مي‌دانيم آنها چه کاري انجام داده‌اند. شکي نداريم. از فعاليت‌هاي نظامي معيني که آنها مشغول انجام آن بودند، آگاهي کامل داريم. »

وزير خارجه آمريکا در ادامه افزود: «چيزي که درباره آن نگران هستيم، زمان‌هاي بعدتر است. براي ما حياتي است بدانيم که اين فعاليت‌ها در زمان‌هاي بعدتر، متوقف شده‌اند و اينکه بتوانيم به روشي مشروع آن فعاليت‌ها را از بين ببريم.»

رئيس دستگاه ديپلماسي آمريکا تصريح کرد: «اين مطمئناً يکي از شرايط ما براي قضاوت درباره آن چيزي است که بايد در يک توافقنامه مشروع به دست آيد. و ما براي داشتن توافقي که بتواند سرمنشأ هر گونه تخفيف تحريم عمده و اساسي شود، بايستي چنين پاسخ‌هايي را در اختيار داشته باشيم.»
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html